ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ:

Επιμένει ο ΕΦΕΤ στην άρνηση διάθεσης τροφίμων περασμένης διατηρησιμότητας

5 Νοεμβρίου 2012

Επιμένει ο ΕΦΕΤ στην άρνηση διάθεσης τροφίμων περασμένης διατηρησιμότητας

Ανενεργή πρέπει να παραμείνει, σύμφωνα με τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) η αγορανομική διάταξη που προωθήθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών και Δικτύων σε σχέση με τη διαχείριση των τροφίμων περασμένης διατηρησιμότητας.

Ο ΕΦΕΤ θεωρεί πως "η συγκεκριμένη αγορανομική διάταξη, αν ενεργοποιηθεί, θα μετατρέψει την χώρα σε χωματερή προϊόντων περασμένης διατηρησιμότητας και τους πολίτες – καταναλωτές σε πολίτες με τσαλακωμένη αξιοπρέπεια", όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε ανακοίνωσή του.
   
Σε σχετικές δηλώσεις, ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ κ. Γιάννης Μίχας επεσήμανε: "Το υπουργείο πρέπει άμεσα να αναστείλει την εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης διότι δεν εξυπηρετεί ούτε τους καταναλωτές ούτε την επιχειρηματικότητα".
 
  
Σημειώνεται ότι μετά την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στον ΕΦΕΤ την περασμένη Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου, στα γραφεία του ΕΦΕΤ με την παρουσία των ενώσεων καταναλωτών, των επιχειρήσεων τροφίμων και των επιχειρήσεων λιανεμπορίου (Super Market), ο ΕΦΕΤ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συγκεκριμένη αγορανομική διάταξη πρέπει να παραμείνει ανενεργή διότι:
 Δεν μπορεί να διασφαλιστεί η ποιότητα των προϊόντων ούτε η τιμή πώλησής τους.
Υπάρχει κίνδυνος να βρούν ευκαιρία ορισμένοι επιτήδειοι (οι λιγότεροι ίσως) να γεμίσουν την αγορά με προϊόντα κακής ποιότητας.
Υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί αθέμιτος ανταγωνισμός με τις επιχειρήσεις που δεν θα διαθέτουν ληγμένα προϊόντα.
Είναι λάθος ο διαχωρισμός των πολιτών – καταναλωτών σε δύο κατηγορίες.
Δεν έχει ολοκληρωθεί ο διάλογος στην Ευρωπαϊκή Ένωση που μετέχει ο ΕΦΕΤ.
Δεν υπάρχει έγκριση της αρμόδιας επιτροπής της Ε.Ε. για τις αγορανομικές διατάξεις.
Δεν προσδιορίζεται το ποσόστο που θα πωλούνται φθηνότερα τα συγκεκριμένα προϊόντα.
Είναι λάθος να ζητάμε από τους καταναλωτές να αγοράζουν ληγμένα τρόφιμα (αφού όλα τα τελευταία χρόνια τους εκπαιδεύαμε να προσέχουν τις ημερομηνίες λήξης και την ετικέτα).
Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της χώρας δεν είναι δυνατό να διασφαλίσουν τέτοιου είδους ελέγχους.
 
 
"Στην επιλεκτική αξιοποίηση κειμένων του ΕΦΕΤ από το αρμόδιο υπουργείο ότι δήθεν έχει συμφωνήσει, απαντάμε πως ο ΕΦΕΤ ζήτησε να παραμείνει ως έχει η διάταξη που ισχύει από το 1989, δηλαδή ανενεργή" σημειώνεται στην ανακοίνωση.
 
 Ουσιαστικές απαντήσεις πρέπει να δοθούν, σύμφωνα με την ανακοίνωση, στον ΕΦΕΤ, στις εταιρείες τροφίμων, λιανικού εμπορίου (Super Market) και στις ενώσεις καταναλωτών για την αναγκαιότητα πώλησης των συγκεκριμένων προϊόντων.
 
 
Επίσης, πρέπει να απαντηθεί γιατί δεν γίνεται αποδεκτή η πρόταση του ΕΦΕΤ και των φορέων της αγοράς για πώληση αυτών των προϊόντων λίγο πριν την ημερομηνία λήξης με σημαντική μείωση των τιμών.
 
 
Παράλληλα να καθοριστούν οι διαδικασίες διάθεσης των προϊόντων περασμένης διατηρησιμότητας για κοινωνικούς σκοπούς.
 

Πηγή: www.paseges.gr


Τηλ.: 23330 24440, Fax: 23330 24440, Εθν. Αντίστασης 66, Αλεξάνδρεια Ημαθίας, 593 00
e-mail: info@physiologike.gr, www.physiologike.gr - www.physiologike.org
Powered by Netchoice