ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ:

Διατροφή με βιολογικά και ωφέλειες για παχυσαρκία και διαβήτη

18 Σεπτεμβρίου 2012

Σύμφωνα με δημοσίευση του Organic Center, η διατροφή με βιολογικά προϊόντα μπορεί να βοηθήσει να επιβραδυνθεί, και πιθανά να αντιστραφεί, η ανερχόμενη εμφάνιση παχυσαρκίας και διαβήτη, μέσω έξι μηχανισμών.


Τρεις από αυτούς τους μηχανισμούς βασίζονται στον αναπαραγωγικό κύκλο του ανθρώπου. Κατά τους μήνες πριν τη σύλληψη ενός παιδιού, κατά την ανάπτυξη του εμβρύου, και κατά την εφηβεία, μια ισορροπημένη δίαιτα που αποτελείται από άφθονα βιολογικά φρούτα και λαχανικά, γαλακτοκομικά και δημητριακά, θα έχει τις εξής ωφέλειες:
1. Προάγει υγιείς τρόπους κυτταρικής διαίρεσης και διαφοροποίησης, και βάζει την βάση για φυσιολογική ρύθμιση του ενδοκρινολογικού συστήματος όσον αφορά στα σάκχαρα του αίματος, τα λιπίδια, την πρόσληψη ενέργειας και τις λειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος.
2. Καθιερώνει και βοηθάει να παραμείνουν στο παιδί, προτιμήσεις βασισμένες στη γεύση για γνώριμες θρεπτικές και γευστικές τροφές
3. Σε μεγάλο βαθμό εξαλείφει την οφειλόμενη στη διατροφή έκθεση σε περίπου 80 φυτοφάρμακα που είναι γνωστό ότι αποδιοργανώνουν την ανάπτυξη ή την λειτουργία του ενδοκρινολογικού συστήματος.
Η διατροφή μιας μέλλουσας μητέρας πριν και κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ρυθμίζει άμεσα την επάρκεια των θρεπτικών που είναι διαθέσιμα για το αναπτυσσόμενο έμβρυο και επίσης παίζει μεγάλο ρόλο στο να καθορίζει πόσα τοξικά χημικά είναι παρόντα στα αμνιακά υγρά, αλλά και κατά πόσο τα επίπεδα αυτών πλησιάζουν αυτά που είναι ικανά να εμποδίσουν την φυσιολογική ανάπτυξη.
Υπάρχουν υποστηρικτικές αποδείξεις που συνδέουν την έκθεση σε χημικές ουσίες  που αποδιοργανώνουν το ενδοκρινικό (περιλαμβανομένου δεκάδες εντομοκτόνα), με επιγενετικές μεταβολές που προδιαθέτουν ένα άτομο να αντιμετωπίζει αργότερα κατά τη διάρκεια της ζωής του, την πρόκληση του να ζει είτε ως υπέρβαρος ή με παχυσαρκία, ή με διαβήτη. (Επιγενετικές είναι οι μεταβολές οι οποίες συμβαίνουν κατά την ανάπτυξη του εμβρύου και που μπορεί να οδηγήσουν σε μη φυσιολογική διαφοροποίηση κυττάρων και έκφραση γονιδίων). Η επιστήμη έχει τώρα αποδείξει ότι, όταν πρόκειται για επιγενετικά και ανθρώπινη ανάπτυξη:
Ο χρόνος της έκθεσης είναι εξίσου σημαντικός, και σε κάποιες περιπτώσεις πιο σημαντικός από ότι τα επίπεδα των ουσιών που ελευθερώνονται στο αναπτυσσόμενο έμβρυο.

4. Πιθανά να διεγείρουν ή ενισχύουν μια αίσθηση χορτασμού ή πληρότητας, επομένως μειώνουν την υπερβολική πρόσληψη θερμίδων
5. Περιορίζεται η κυτταρική και γενετική αλλοίωση που συμβαίνει από τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου, και με αυτό τον τρόπο μειώνεται ο κίνδυνος του διαβήτη και άλλων ασθενειών που έχουν ρίζες στην φλεγμονή (αρθρίτιδα, καρδιοαγγειακές παθήσεις) και ραγδαία κυτταρική ανάπτυξη (καρκίνος)
6. Επιβραδύνονται και ίσως αντιστρέφονται συγκεκριμένες νευρολογικές πλευρές της διαδικασίας γήρανσης, οδηγώντας σε καλύτερη μνήμη και διατήρηση των γνωστικών δεξιοτήτων  (π.χ. μελέτες έχουν δείξει ότι η βιολογική καλλιέργεια επαυξάνει τα επίπεδα της ρεσβερατρόλης στα κόκκινα σταφύλια κατά περίπου 30% μ.ο.)

Επομένως η διατροφή με βιολογικά προϊόντα είναι ωφέλιμη για την διαχείριση των επιπέδων γλυκόζης και την καρδιαγγειακή υγεία υπό δύο έννοιες:
-εκθέτει τον καταναλωτή σε μικρότερο αριθμό χημικών ουσιών που αποδιοργανώνουν το ενδοκρινικό και που μπορούν να πυροδοτήσουν την διαδικασία της ασθένειας και να διεγείρουν επιγενετικές αλλαγές, και δεύτερον
-παρέχει ημερησίως υψηλότερη ποσότητα φυτοχημικών που προάγουν την υγεία και που ενδυναμώνουν την άμυνα και επανόρθωση του οργανισμού.


 

Πηγή: www.organic-center.org


Τηλ.: 23330 24440, Fax: 23330 24440, Εθν. Αντίστασης 66, Αλεξάνδρεια Ημαθίας, 593 00
e-mail: info@physiologike.gr, www.physiologike.gr - www.physiologike.org
Powered by Netchoice