ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ:

Παρά την κρίση οι καταναλωτές αγοράζουν βιολογικά προϊόντα

6 Φεβρουαρίου 2012

"Ψήφο εμπιστοσύνης" στα βιολογικά προϊόντα εξακολουθούν να δίνουν οι Έλληνες καταναλωτές..

 

"Ψήφο εμπιστοσύνης" στα βιολογικά προϊόντα εξακολουθούν να δίνουν οι Έλληνες καταναλωτές, παρά την απομείωση της αγοραστικής τους δύναμης εν μέσω κρίσης, σύμφωνα με δηλώσεις του Πέτρου Δασόπουλου, μέλους του Δ.Σ. του Δικτύου Βιολογικών Προϊόντων.

Υιοθετώντας καλύτερες πρακτικές στην παραγωγή, οι βιοκαλλιεργητές, σύμφωνα με τον κ. Δασόπουλο, κατάφεραν να ρίξουν το κόστος των προϊόντων τους το 2011, με αποτέλεσμα να αυξήσουν τις πωλήσεις και να διατηρήσουν τον ετήσιο τζίρο τους στα ίδια επίπεδα με το 2010 (γύρω στα 100 εκατ. ευρώ), παρά την οικονομική δυσπραγία, όπως διευκρίνισε.

Σημαντική ώθηση στην αγορά βιολογικών προϊόντων στην Ελλάδα δίνει η τοποθέτησή τους- συσκευασμένα και φρέσκα προϊόντα- στα ράφια των σούπερ-μάρκετ, απ' όπου υπολογίζεται ότι προέρχεται το 60% του ετήσιου συνολικού τζίρου της αγοράς, σημείωσε ο κ. Δασόπουλος.

Διευκρίνισε δε, ότι η ψαλίδα στις τιμές των βιολογικών έναντι των συμβατικών κλείνει διαρκώς, με τα πρώτα να είναι κατά 20-30% ακριβότερα από τα δεύτερα.

Μάλιστα, σε ορισμένες χώρες του εξωτερικού, όπως η Γερμανία και η Δανία, πολλά από τα βιολογικά προϊόντα είναι φθηνότερα από τα συμβατικά, γεγονός που αποδίδεται στην καλύτερη ενημέρωση των αγροτών για προϊόντα και πρακτικές, που μπορούν να "ρίξουν" το κόστος παραγωγής.

Ο κ. Δασόπουλος εκτιμά πως για να επιτευχθεί το "άνοιγμα" των βιολογικών προϊόντων σε περισσότερους καταναλωτές, απαιτείται άμεσα "η υιοθέτηση ενιαίας στρατηγικής στην τιμολόγησή τους και η θέσπιση ενός μηχανισμού ελέγχου της αισχροκέρδειας που παρατηρείται".

 "Ανάλογα με το προάστιο και την πόλη, διαμορφώνεται και η τιμή των βιολογικών προϊόντων. Αυτό πρέπει να παύσει οριστικά και αμετάκλητα" ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
Πιστοποιητικά για τους δύσπιστους
 
Επίσης, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Αγροτών Βιοκαλλιεργητών Β. Ελλάδας Πάγκαλο Καζάκη, οι Βορειοελλαδίτες καταναλωτές μπορεί να αγοράζουν βιολογικά προϊόντα, αλλά παραμένουν δύσπιστοι ως προς την ποιότητα, αλλά και τις τιμές τους, αν και έχουν περάσει 11 χρόνια από την έναρξη των βιοκαλλιεργειών και το κόστος έχει μειωθεί σημαντικά.

Μάλιστα, ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις τιμές, ο κ. Καζάζης εξήγησε ότι το κλείσιμο της "ψαλίδας" έναντι των συμβατικών επιτεύχθηκε "γιατί, απλά, δεν υπάρχουν μεσάζοντες".

Θέλοντας δε να ενισχύσει την "πίστη" των καταναλωτών έναντι των βιολογικών προϊόντων, τους προέτρεψε να ζητούν πιστοποιητικά προϊόντος, που οφείλουν να έχουν οι παραγωγοί ως πειστήρια για την ασφάλεια των αγαθών που πωλούν.

Σύμφωνα με τον κ. Καζάζη, η γκάμα των πωλούμενων βιολογικών προϊόντων έχει διευρυνθεί πάρα πολύ: από αλεύρι και ζυμαρικά, μέχρι μέλι, λάδι, βασιλικό πολτό, κρασιά και τσίπουρο.

Στον αντίποδα, όπως είπε, η βιολογική κτηνοτροφία βρίσκεται σε "εμβρυακό" στάδιο, αφού μόλις το 15% του συνόλου των Βορειοελλαδιτών κτηνοτρόφων ασχολούνται με αυτήν, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτών Βιοκαλλιεργητών Β. Ελλάδας.

Σημειώνεται ότι η Ένωση αριθμεί 85 μέλη, που συνολικά διαθέτουν 5.000 στρέμματα καλλιεργούμενης έκτασης και ο μέσος ετήσιος τζίρος τους φτάνει τις 300.000 ευρώ.
 
Η "ταυτότητα" της αγοράς
 
Βάσει στοιχείων του 2009, οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις βιολογικών στη χώρα μας, συμπεριλαμβανομένων και των βοσκοτόπων και των καλλιεργειών σε μεταβατικό στάδιο, ανέρχονται σε 3,2 εκατ. στρέμματα και στον κλάδο δραστηριοποιούνται περίπου 25.000 επιχειρηματίες.

Κύριες κατευθύνσεις για την αγορά βιολογικών προϊόντων παραμένουν: σταθερή ποιότητα και κόστος, σεβασμός στον καταναλωτή, συνέπεια σε εμπορικές δραστηριότητες, παραγωγή προϊόντων αναλογικά με τη ζήτηση, λειτουργία ομάδων παραγωγών και συνεταιρισμών και αύξηση της διαπραγματευτικής δύναμης.

Όλες οι παραπάνω πτυχές των βιολογικών προϊόντων, καθώς επίσης και οι ευεργετικές ιδιότητές τους θα αναπτυχθούν σε ειδικές εκδηλώσεις, στο πλαίσιο της 24ης Διεθνούς Έκθεσης Γεωργικών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού και Εφοδίων "Agrotica" (1-5/2), στη Θεσσαλονίκη.
 

Πηγή: www.paseges.gr


Τηλ.: 23330 24440, Fax: 23330 24440, Εθν. Αντίστασης 66, Αλεξάνδρεια Ημαθίας, 593 00
e-mail: info@physiologike.gr, www.physiologike.gr - www.physiologike.org
Powered by Netchoice