ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ:

Οι Βρετανοί μαθητές καλλιεργούν και πωλούν βιολογικά

12 Δεκεμβρίου 2011

Οι Βρετανοί μαθητές καλλιεργούν και πωλούν βιολογικά...


Την ώρα που στην Ελλάδα δεν γίνεται το παραμικρό για την εκπαίδευση και την ενημέρωση των νεαρών μαθητών σχετικά την παραγωγή τροφίμεων, στο Ηνωμένο Βασίλειο πραγματοποιείται μια ιδιαίτερα αξιόλογη προσπάθεια, που φέρνει τα παιδιά κοντά με τη φύση και την παραγωγική διαδικασία.

Τον Οκτώβριο, 3 σχολεία στην Αγγλία οργάνωσαν αγορές βιολογικών αγροτικών προϊόντων, στα πλαίσια του διετούς διάρκειας προγράμματος που πραγματοποιείται στη βρετανική πρωτεύουσα με την υποστήριξη του εθνικού Οργανισμού Soil Association. Μέχρι την ολοκλήρωση του 2012, όταν δηλαδή θα ολοκληρωθεί και το συγκεκριμένο πρόγραμμα, οι μαθητές σε 10 συνολικά λονδρέζικα σχολεία θα έχουν μάθε από πού προέρχεται το φαγητό τους, μέσω επισκέψεων σε κτήματα – και σε δεύτερο επίπεδο μέσα από την πώληση των προϊόντων, την οποία πραγματοποιούν οι ίδιοι οι μαθητές στις σχολικές αγορές. Το περασμένο καλοκαίρι, τα σχολεία αφιέρωσαν 4 ημέρες σε βιολογικά κτήματα, καλλιεργώντας, μεγαλώνοντας και συγκομίζοντας φρούτα και λαχανικά, τα οποία εν συνεχεία είχαν την ευκαιρία να πουλήσουν τα δικά τους, προϊόντα, καθώς και τα προϊόντα άλλων βιοκαλλιεργητών.

Όπως ανέφερε ο κος Rupert Aker, επικεφαλής εκπαίδευσης του Οργανισμού εκπαίδευσης Soil Association: «Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα είναι πραγματικά πολύ αποτελεσματικό, καθώς όλοι οι εμπλεκόμενοι επωφελούνται άμεσα από αυτό.  Υπάρχει πραγματική διαφορά ανάμεσα στους μαθητές που μαθαίνουν και στην πράξη για τη γεωργία, την παραγωγή τροφίμων και τη μαγειρική και σ’ εκείνους που απλά ακούνε κάποια πράγματα από το δάσκαλο. Παράλληλα, το όλο εγχείρημα δημιουργεί μια νέα αγορά για τους παραγωγού, τις μικρές βιοτεχνίες τροφίμων και τις άλλες επιχειρήσεις του κλάδου, ενώ η τοπική κοινωνία από την πλευρά της αποκτά τη δυνατότητα να αγοράζει προσιτά στην τιμή και φρέσκα τοπικά προϊόντα και να συναντήσει τους παραγωγούς τους.
Αν και μέχρι στιγμής το πρόγραμμα απευθύνεται σε δημοτικά σχολεία, η επιτυχία του έχει πείσει τον Soil Association  να το επεκτείνει στο μέλλον και σε γυμνάσια της χώρας.
 

Πηγή: Τεύχος 155, Δεκέμβριος, <Φρουτονέα>
 

 

 

 


Τηλ.: 23330 24440, Fax: 23330 24440, Εθν. Αντίστασης 66, Αλεξάνδρεια Ημαθίας, 593 00
e-mail: info@physiologike.gr, www.physiologike.gr - www.physiologike.org
Powered by Netchoice