ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ:

Η βιολογική γεωργία ανώτερη της συμβατικής σύμφωνα με 30ετή έρευνα

30 Νοεμβρίου 2011

Το Ινστιτούτο Rodale ανακοίνωσε πρόσφατα τα αποτελέσματα του 30ετούς πείραματος...


Το Ινστιτούτο Rodale ανακοίνωσε πρόσφατα τα αποτελέσματα του μεγαλύτερου πείραματος που πραγματοποιήθηκε στην Αμερική όπου πραγματοποιήθηκε σύγκριση των βιολογικών με τις συμβατικές γεωργικές πρακτικές. Ξεκινώντας το 1981 για να εξετάσει τι συμβαίνει κατά τη μετάβαση από τη χημική στη βιολογική γεωργία, η μελέτη αυτή εξέπληξε μια τροφική κοινότητα που τότε ακόμη χλεύαζε τις πρακτικές βιολογικής καλλιέργειας. Έπειτα από μια αρχική μείωση που παρουσιάστηκε στις αποδόσεις κατά τα πρώτα χρόνια της μετάβασης, το οργανικό σύστημα επανήλθε και ισοφάρισε ή ξεπέρασε το συμβατικό σύστημα.
Η 30-ετής αυτή μελέτη εξέτασε την παραγωγικότητα, την ποιότητα του εδάφους, την ενέργεια, την οικονομικότητα, και την επίπτωση στην ανθρώπινη υγεία των δύο συστημάτων.

Τα βασικά συμπεράσματα που εξήχθησαν από τη μελέτη είναι τα εξής:
• Οι αποδόσεις των βιολογικών είναι ίδιες ή ξεπερνούν αυτές των συμβατικών
• Κατά τα έτη ξηρασίας οι αποδόσεις των βιολογικών ξεπερνούν αυτές των συμβατικών.
• Τα συστήματα βιολογικής γεωργίας εποικοδομούν παρά εξαντλούν την οργανική ύλη του εδάφους, καθιστώντας το ένα πιο βιώσιμο σύστημα.
• Η βιολογική γεωργία χρησιμοποιεί 45% λιγότερη ενέργεια και είναι πιο αποτελεσματική ενεργειακά.
• Τα συμβατικά γεωργικά συστήματα παράγουν 40% περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου.
• Τα συστήματα βιολογικής γεωργίας είναι πιο κερδοφόρα από τα συμβατικά συστήματα.

 

Μετά από 30 χρόνια με αυστηρή παράπλευρη σύγκριση το Ινστιτούτο κατέληξε με βεβαιότητα στο συμπέρασμα ότι οι βιολογικές μέθοδοι παραγωγής βελτιώνουν την ποιότητα των τροφίμων μας, την ποιότητα των εδάφους και των υδάτων, και τις συνθήκες των αγροτικών περιοχών.
Η βιολογική γεωργία δημιουργεί περισσότερες θέσεις εργασίας, παρέχοντας ένα βιώσιμο εισόδημα για τους αγρότες, και μπορεί να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στην αγροτική κοινότητα και το σύστημα διατροφής.
«Το πείραμα σύγκρισης των καλλιεργητικών συστημάτων δείχνει ότι η βιολογική γεωργία είναι o πιο υγιής και ασφαλής τρόπος καλλιέργειας για να θρέψει τον κόσμο, να παρέχει αναγκαίες θέσεις απασχόλησης, να μειώνει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και να προστατεύει τους πολύτιμους φυσικούς πόρους», λέει ο Mark Smallwood, διευθυντής του Ινστιτούτου Rodale .
«Έχουμε αποδείξει ότι η βιολογική καλλιέργεια μπορεί να θρέψει τον κόσμο. Τώρα είναι ο καιρός για να φροντίσουμε ώστε να τραφεί καλά», δηλώνει ο M.Smallwood.

Περισσότερες πληροφορίες, λεπτομερείς διαπιστώσεις και γραφήματα:

http://www.rodaleinstitute.org/fst30years
Αποτελέσματα 30ετούς μελέτης
 

Η σφραγίδα ενός πραγματικά βιώσιμου συστήματος είναι η ικανότητά του να αναγεννάται. Όσον αφορά την γεωργία, το κλειδί για την βιωσιμότητα είναι το υγιές έδαφος, αφού αποτελεί το θεμέλιο για την παρούσα και την μελλοντική ανάπτυξη.

Η βιολογική γεωργία είναι πολύ ανώτερη από τα συμβατικά συστήματα σε ό,τι αφορά την αναδόμηση, διατήρηση και αναπλήρωση της θρεπτικής ποιότητας του εδάφους. Μεμονωμένα για την ποιότητα του εδάφους, η βιολογική γεωργία είναι πιο αειφορική από την συμβατική. Αν συνυπολογίσει κανείς τις αποδόσεις, την οικονομική βιωσιμότητα, την κατανάλωση ενέργειας και την ανθρώπινη υγεία, είναι ξεκάθαρο ότι η βιολογική γεωργία είναι βιώσιμη, ενώ οι παρούσες συμβατικές πρακτικές όχι.

Καθώς αντιμετωπίζουμε αβέβαιες και ακραίες καιρικές συνθήκες, αυξανόμενη έλλειψη και κατανάλωση πετρελαίου, λειψυδρία, και αυξανόμενο πληθυσμό, θα χρειαζόμαστε γεωργικά συστήματα που μπορούν να προσαρμόζονται, αντέχουν ή ακόμη καταπραΰνουν αυτά τα προβλήματα παράγοντας ταυτόχρονα υγιεινή, θρεπτική τροφή.

Έπειτα από την συγκεκριμένη 30ετή έρευνα, το Ινστιτούτο Rodale έχει αποδείξει ότι η βιολογική γεωργία είναι καλύτερα εφοδιασμένη για να μας θρέψει τώρα αλλά και στο συνεχώς μεταβαλλόμενο μέλλον.

 

Πηγή: http://www.rodaleinstitute.org/fst30years

 


Τηλ.: 23330 24440, Fax: 23330 24440, Εθν. Αντίστασης 66, Αλεξάνδρεια Ημαθίας, 593 00
e-mail: info@physiologike.gr, www.physiologike.gr - www.physiologike.org
Powered by Netchoice