Έδαφος, γονιμότητα, θρέψη των φυτών από τη σκοπιά της Βιολογικής Γεωργίας.
Η γονιμότητα
Η γονιμότητα του εδάφους είναι αποτέλεσμα της εδαφικής (μικρο)πανίδας και μικρο(χλωρίδας), οι οποίες με τη δράση τους την δημιουργούν αλλά και δημιουργούνται από αυτήν.
Η οργανική γονιμότητα είναι δυστυχώς (ή μήπως ευτυχώς;) μια ιδιότητα του εδάφους η οποία δεν μπορεί να δημιουργείται με βάση κάποια συνταγή.
Είναι μια πολύ ευμετάπτωτη δυναμική διαδικασία, αδύνατο να αναπαρασταθεί στο σύνολο της χημικά – αναλυτικά, ακόμη και με την πιο λεπτομερειακή εργαστηριακή δουλειά.
Η θρέψη
Ό,τι ισχύει για τη φύση της γονιμότητας, ισχύει κατά αναλογία και για τη θρέψη.
Η θρέψη είναι διαδικασία σύνθεσης ζωντανής ύλης εκ μέρους των φυτών, μέσα από πολύπλοκες βιοχημικές διεργασίες ποιοτικής και ποσοτικής σύνθεσης των διαφόρων θρεπτικών συστατικών του εδάφους.
Κατά τη θρέψη στους πυρήνες και στις μεμβράνες των κυττάρων, πλήθος βιο-κύκλων αρχίζουν με «εντολές» και «κλείνουν» με «αναδράσεις» οι οποίες ταυτόχρονα είναι «εντολείς» άλλων «δράσεων» και «αναδράσεων» για το σχηματισμό άλλων βιο-κύκλων κ.ο.κ.
Όλη αυτή η συνθετική διαδικασία επηρεάζεται και επηρεάζει ανάλογες διαδικασίες στους ζωντανούς φυτικούς οργανισμούς του εδάφους, οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με τη δημιουργία των διαφόρων ένζυμων, ορμονών, φυτοντζιδίων, οξέων κ.λ.π.
Επειδή η χημική εργαστηριακή ανάλυση αποτελεί μια στατική, συχνά μάλιστα πολύ ατελή εικόνα της κατάστασης του εδάφους, η Βιολογική Γεωργία, χωρίς να παραβλέπει τη σημασία που έχει και αυτή, συνιστά στον κάθε γεωργό να «ρωτάει» ο ίδιος απευθείας το έδαφος τα σχετικά με την υγεία, τις ανάγκες και γενικά την κατάστασή του.
Η παραδοσιακή, αλλά και όσο ποτέ επίκαιρη, «μέθοδος του λισγαριού» είναι ένας αψευδής τρόπος για να βγάλει ο ίδιος τα συμπεράσματά του.
Στην εποχή της αβασάνιστης , απολογιστικής και φαυλοκυκλικής χρήσης των χημικών λιπασμάτων, η εφαρμογή αυτή της απλής μεθόδου, φέρνει μπροστά στα μάτια του γεωργού μια συνολική εικόνα, τέτοια που κανένα χημικό εργαστήριο δεν μπορεί να του συνθέσει.